Monthly Archives: March 201628

Posted by on

No Logs Wasted in This Sustainable Renovation of a 1970s California Log Home

Located on a steep site in Cloverdale, California, this vineyard residence by Turnbull Griffin Haesloop Architects replaces a 1970s kit log home on the site. The client’s brief requested a sustainable house with minimal impact on the surrounding landscape.

“Our strategy was to utilize all of the existing site improvements and reuse the wood from the existing kit log structure to build a new house that would open out to the land and take advantage of the expansive views and south facing exposure,” the architects said. Cloverdale Residence is composed of two connected volumes of different heights. A green roof adorns the street-facing rectangular volume, providing great insulation and mirrors the vegetation of the surrounding hillsides.
architecture wood residence
As you enter, you are greeted by spacious and well lit interiors. The kitchen, lounge. and dining area are organized in an open plan, with walls that are nearly all windows. So many so that the walls seem to be wallpapered by the surrounding vineyards and oak trees.

“All of the interior and exterior wood paneling, trim and decking was milled down from the logs of the original kit house,” the architects added. “Including the porch in the body of the house allowed it to double as an entry to the guest bedrooms, reducing the need for circulation and the overall footprint of the project.” [Photography by Matthew Millman]
wood residence (3)wood residence (4)wood residence (5)wood residence (6)wood residence (7)wood residence (8)wood residence (9)wood residence (10)
What’s your favorite element of this renovation?

The post No Logs Wasted in This Sustainable Renovation of a 1970s California Log Home appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

No Logs Wasted in This Sustainable Renovation of a 1970s California Log Home

Located on a steep site in Cloverdale, California, this vineyard residence by Turnbull Griffin Haesloop Architects replaces a 1970s kit log home on the site. The client’s brief requested a sustainable house with minimal impact on the surrounding landscape.

“Our strategy was to utilize all of the existing site improvements and reuse the wood from the existing kit log structure to build a new house that would open out to the land and take advantage of the expansive views and south facing exposure,” the architects said. Cloverdale Residence is composed of two connected volumes of different heights. A green roof adorns the street-facing rectangular volume, providing great insulation and mirrors the vegetation of the surrounding hillsides.
architecture wood residence
As you enter, you are greeted by spacious and well lit interiors. The kitchen, lounge. and dining area are organized in an open plan, with walls that are nearly all windows. So many so that the walls seem to be wallpapered by the surrounding vineyards and oak trees.

“All of the interior and exterior wood paneling, trim and decking was milled down from the logs of the original kit house,” the architects added. “Including the porch in the body of the house allowed it to double as an entry to the guest bedrooms, reducing the need for circulation and the overall footprint of the project.” [Photography by Matthew Millman]
wood residence (3)wood residence (4)wood residence (5)wood residence (6)wood residence (7)wood residence (8)wood residence (9)wood residence (10)
What’s your favorite element of this renovation?

The post No Logs Wasted in This Sustainable Renovation of a 1970s California Log Home appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

1970s Residence in Australia Gets Contemporary Update with a Twist

The custom home builders at Finney Construction completed the redesign of this 1970s residence located in Caulfield, Australia. The contemporary update isn’t shy about it’s newness. The complex street facade stands out in the more conservative Caulfield area. The main entrance door is flanked by “a combination of Dado Render and Woodform Timber Batons on a curved wall.”

architecture modern residence

Inside, it’s all clean lines, white walls, concrete-inspired textures, and lacquered surfaces. “A pivot door opens to the social area with curved walls that guide you to an impressive corridor with high ceilings and a gigantic view of the sky,” the architects said.

modern residence (5)
The social core of the residence is the open plan kitchen, dining and living zone; extensive use of wood makes the place look welcoming. Fully glazed windows connect the social areas to the deck and inner courtyard, while allowing natural lighting to flood the spaces.

design modern residencemodern residence (3)modern residence (4)

While the kitchen is impressively black, the entry way impressively white; there’s a bathrooms for each. One is bright white and light marble, the other is dark, dark wood. modern residence (6)modern residence (7)modern residence (8)modern residence (9,1)architecture modern residence (1)

[Photos and information provided by Finney Custom Home Builders]

See any other details you find interesting?

The post 1970s Residence in Australia Gets Contemporary Update with a Twist appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

This Sushi Bar’s Color Scheme Is White Rice, Black Nori Paper, and Wasabi

This newly opened Japanese restaurant in Poznań, Poland is our idea of a thematic restaurant. The vibrant TOKYO TEY Sushi Store, designed by Mode:lina architekci, takes inspiration from the freshness of sushi rolls.
modern sushi place (2)
“The color scheme inspired by natural colors of sushi appears on the triangle pattern stripe and other branding elements, as designed by Anna Markowska,” the architects said. “The triangular motif can also be spotted on the illuminated counter with a white steel truss and bright ceiling lamps situated above.”

The generously-sized glass facade illuminates the space too. And it allows passers-by to take a sneak peek inside. The concrete flooring texture and the exposed aluminum pipes on the ceiling give the place an original industrial-style vibe that’s unfettered by the glass table tops and thin metal legs. Everything is so well thought out, even the colorful juices in the sushi case seem to match the color scheme.
modern sushi place (3)modern sushi place (4)modern sushi place (6)modern sushi place (7)modern sushi place (8)modern sushi place (9)modern sushi place (10)modern sushi place (11)modern sushi place (12)modern sushi place (13)

[Photography credit: Marcin Ratajczak]

What are your thoughts on the overall design of this sushi restaurant? Any rooms in your house that would look good in sushi colors?

The post This Sushi Bar’s Color Scheme Is White Rice, Black Nori Paper, and Wasabi appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

Bright Apartment in Mexico City Ingeniously Divides Spaces with Open Shelving

Designed by Archetonic for a couple in Mexico City, this contemporary apartment embraces originality and flexibility. The project makes the most of its position in a building with a transparent facade and unobstructed views of the neighboring gardens add fresh vibes to the living areas. But what really caught our eye was the way the architects creatively divided a large open space into three functional zones without conventional walls.

The single-level home accommodates a hallway, lounge space, dining room, kitchen, TV room, and three bedrooms—but they’re not separated by walls. Instead, custom-designed cabinets in wood combined with black steel allow light and views to pass through, even as it demarcates the end of the lounge and the beginning of the dining room.
contemporary home (1)Other inspiring elements of the design scheme include a large eight-person dining table, a movable ladder for access to the upper shelves and a hammock, which adds a playful feel to the TV area.
contemporary home (2)contemporary home (3)contemporary home (4)contemporary home (5)contemporary home (6)contemporary home (7)

What are your thoughts on the layout of this Mexico City apartment?

[Photography by Rafael Gamo]

The post Bright Apartment in Mexico City Ingeniously Divides Spaces with Open Shelving appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

Contemporary Forest Retreat Faces Both Sunrise and Sunset

The Lantern Ridge House sits atop a small wooded hill in Kerhonkson, New York. From its hilltop seat, it’s windowed walls face both sunrise and sunset. The creative team at Studio MM was challenged to design a contemporary forest retreat suited for a family and their guests.

“The primary goal of the project was to create a home that responds to its natural surroundings while catering to the flexible needs of a client that craves both private reflection and social engagement,” the architects said.

The core of the house is an open plan living area, which faces both sunrise and sunset. This gathering space is flanked by two wings which contain the private bedrooms for the owners and guests. The design scheme is minimalist to focus everyone’s attention out to the landscape beyond the glass.

modern residence (8)

“A continuous wood ceiling shelters an exterior deck and the glass façade, which focuses expansive views and provides a consistently sunlit space,” the architects said.
modern residence (2)

Pine ceiling and dark siding were the materials used in order to blend the residence in its natural environment. According to the architects, the camouflage wears off after dusk. “At night, the typically obscured house becomes a beacon for passing cars and a guiding light for our homeward-bound clients.” [Photography credits: Studio MM]

modern residence (9)modern residence (5)modern residence (6)modern residence (7)modern residence (10)modern residence (12)

The post Contemporary Forest Retreat Faces Both Sunrise and Sunset appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

The Latest Technologies For a Smart Bathroom

Technology tops the list when it comes to homebuying, and do you know who the new homebuyers are? Millennials. Also known as Generation Y, these tech-savvy creatures seem to have been born with smartphones in their hands.

A are a great way to conserve water and energy. Here are some of the features that you can expect from a digital faucet:

  • Reduced tap flow and digital temperature-control settings, conserving money and water.
  • Touchless technology.
  • Infrared tap technology that “reads” the user and turns off when it senses that hands are not under the faucet.
  • Programmable features, such as a timed shower setting or a teeth-brushing option that runs for an allotted time frame.

http-::www.hbvarchitecture.com

Soaking Tubs

The ’80s were spent soaking in our mammoth Jacuzzi tubs, but times (and tubs) are changing. Designers are seeing a strong trend toward a new version of the soaking tub. They are tossing standing-room-only showers down the drain, and replacing them with stand-alone soaking styles. Here’s what you can expect to see from the new soaking tubs:

  • Stand-alone tubs with no shower surround.
  • Small Japanese-style soaking tubs.
  • Sleek, modern tub faucets, many with pipes that come up from the floor and pour over into the tub.
  • An air bath, the modern take on massaging jets. Air channels deliver a steady stream of warm massaging bubbles; think hot springs.
  • Chromotherapy, or mood-enhancing lighting.
  • New tub materials and shapes. Rectangular is sleek and modern, as are materials such as carved stone and copper.

http-::www.dsientertainment.com

Hot Gadgets

A high-tech bathroom wouldn’t be tricked out without a few gadgets. Here are a few fun products that add another level of technology:

  • Refrigerated bathroom cabinets that can keep medicines cool or store cold drinks.
  • LCD shower panels that let you control shower temperature, water flow, steam, music and chromotherapy.
  • Waterproof TVs. Soaking and watching TV is a must, and it eradicates the chances of dropping that iPad in the tub while streaming your favorite show.

http-::ispacedesigners.com

Bathrooms are about to be the next room to witness the high-tech revolution. Which of these would you like to have in your bathroom? Let us know in the comments below.

The post The Latest Technologies For a Smart Bathroom appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

Wine Wall Adds Geometry to This New York Restaurant

This Italian-French restaurant renovation was recently completed by Arqmov Workshop. The 2260-square-foot venue sits inside a neoclassical building on East 64th Street in New York.. It’s home to Ristorante Altesi, a lunch and dinner spot with an outdoor terrace (and a bread and coffee bar).

The space was simplified to the maximum: an open dining area, a simple terrace, and a long bar. Warm tones and subtle lighting make the space feel welcoming. The eye-catching orange chairs spice it up. But the central piece? It’s definitely the wine walls — they’re cellar-like and the darkness of the round bottle cavities adds a striking geometry against the light wood. The bar is darker wood, the floors marble, the ceiling palladium. The terrace features natural wood paneling, which complements the adjoining brick wall, and a small vertical garden.

colorful restaurant (19)colorful restaurant (0)colorful restaurant (3)colorful restaurant (5)colorful restaurant (8)

What do you think of this wine wall? Fit for for a home, or best left for a restaurant?

[Photos and information provided by Arqmov Workshop]

The post Wine Wall Adds Geometry to This New York Restaurant appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

Family Cottage in the UK Gets Barebones Plywood Addition

This family home in Windsor, UK, was recently renovated and extended by London studio TDO. The architects took inspiration from the LA Case Study homes and added the plywood addition, but wanted to retain some elements of the old 19th century dwelling and preserve the cottage’s original character.

“The parts that ultimately remained were the original small single-story cottage and the brick wall of an old outbuilding associated with it,” architect Tom Lewith said.

“The new build is set-off the retained and refurbished cottage and is formed of two boxes with distinct axes: one orientated to the entry courtyard, one to the main garden. Walking between them gradually draws the eye into the garden setting.”

contemporary renovation (2)

The new extension — which accommodates a master suite, kitchen, living room, dining room, and study — is brighter and features higher ceilings than the main house. But what’s most striking about it are the vertical plywood frames. They’re exposed and seem almost as though the finishing dry wall has yet to be added (or was just recently torn off). The architects were working on a restricted budget, so the building (and its plywood elements) were an experiment in expressing the materiality and finish of the structure.

Glazed panels were used to visually link the kitchen to the main garden and vertical plywood frames add a distinct look, both inside and out. In the bedroom, one of the walls was imagined in glass, wood and the exposed brick wall of the pre-existing structure. Here, like in the rest of the home, the old is jammed unapologetically right up against the new.

contemporary renovation (3)

contemporary renovation (4)

contemporary renovation (5)

contemporary renovation (6)

contemporary renovation (7)

contemporary renovation (8)

contemporary renovation (9)

contemporary renovation (10)

contemporary renovation (11)

The post Family Cottage in the UK Gets Barebones Plywood Addition appeared first on Freshome.com.

…read more      

Posted by on

Aluminum Mesh Partitions Define Industrial-Inspired Office in Germany

Located in the town of Schorndorf, just outside Stuttgart, Germany, this industrial-inspired office is the result of an extensive renovation. Alexander Fehre converted the first level of an industrial building into a creative showroom and workspace for Movet, a conveyor-belt manufacturer.

The various functional areas were divided using aluminum mesh partitions. They’re in tune with the industrial character of the building and define spaces without completely blocking out the natural light.
modern offices (1)The epicenter of the space is the Movet workshop, a raised platform which includes a conference room, office kitchen and showroom. One of the design highlights is a 16ft-long table complemented by suspended copper and enameled lighting fixtures.

Custom-designed furniture fills the space. The work tables and storage cabinets were built from laminated multiplex boards with an oak veneer. “The storage cabinets are manufactured from a single element, which is rotated in different ways to form a complete cabinet,” the designers explained. “The rear wall of each unit is also its foot and the side rim for the storage trays.” Desks with triangular sides take this concept further. The result is homogeneous, yet playful design. Enjoy the virtual tour and let us know what you think!

[Photography credits: Zooey Braun]
modern offices (2)modern offices (8)modern offices (3)modern offices (4)modern offices (6)modern offices (7)modern offices (9)modern offices (10)

The post Aluminum Mesh Partitions Define Industrial-Inspired Office in Germany appeared first on Freshome.com.

…read more      

We Work Closely With…